Tidligere koncerter

2022

HEISE KONCERT
Lørdag d. 12. februar, kl. 15:00, Officersalen, Aarhus Musikskole

Peter Heise var ikke en komponist som optrådte med sine sange og gjorde heller ikke meget opmærksom på dem. De fik ikke opusnumre og blev heller ikke forsøgt udgivet i udlandet. Derfor levede sangene deres eget liv og bredte sig i kraft af deres skønhed og kvalitet til et stort dansk publikum. Med tiden blev de anerkendt som det bedste, der var skrevet i genren af en dansk komponist. 

I 2021, efter fem års arbejde, udkom Peter Heise: The Song Edition, som Christian Westergaard er den kunstneriske kraft bag. Han er selv gennemgående akkompagnatør og har samlet 18 sangere til projektet om at få indspillet alle Peters Heises sange for solostemme og klaverledsagelse. Indspilningerne af de næsten 300 sange er foregået i Koncertsal på Det Kongelige Danske Musikkonservatorium. 

Peter Heise: The Song Edition har netop vundet P2 PRISEN 2022 i kategorien Årets Album – Klassisk.

Denne koncert byder på et udvalg af skønne sange fra denne udgivelse. 

Medvirkende
Lona Mohr Villadsen, sopran
Adam Riis, tenor
Christian Westergaard, pianist

TRIO DUE
Søndag d. 6. marts kl. 15:00, Helsingør Teater, Den Gamle By, Aarhus

Den nystartede trio, Trio Due består af Anne Due Nørgård, sopran, Karin Dalsgaard, Cello og Galya Kolarova, piano. I Trio Due brænder de for at skabe kammermusik på højeste niveau ved at arrangere og opføre nogle af orkesterlitteraturens største Lied-cyklusser. På dette koncert vil der være sange fra Mahlers Kindertotenlieder samt et udpluk af Strauss´største Lieder på programmet. Vi oplever at mange af de store orkesterlieder får nyt liv, når de fremføres i mere intime arrangementer. Celloens og sopranens stemmer bliver ligebyrdige, når deres melodiske linjer skiftevis smelter sammen og klinger alene. Teksten får masser af plads, mens publikum får lov til at opleve den storladne musik helt tæt på. 

Medvirkende
Anne Due Nørgård, sopran
Karin Dalsgaard, cellist
Galya Kolarova, pianist

NEW NORDIC
Søndag d. 3. april, kl. 15:00, Officersalen, Aarhus Musikskole

Nyere nordiske sange kredser om vokalmusik af Matti Borg og Jørn Pedersen.
Begge komponister har en baggrund som sangere og skriver i en melodiøs og umiddelbar stil, der belyser og bærer teksten.

Matti Borgs “Lykkedag” blev til i samarbejde med digter Juliane Preisler og udkom i 2000. Nodematerialets forord beskriver værket så rammende og enkelt:

“Lykkedag består af 20 sange, der i poetisk form skildrer alt det, som står os allesammen nærmest: Kærlighed, fællesskab, ensomhed, fest og hverdag, sorger og glæder. Vejret og lyset og luften, som det påvirker humøret og stemningerne. Sangene er en lille verden for sig selv – de er oplevet ud fra samme sind, en midaldrende mand, som vi følger gennem både vintergrå og lykkedage. Men de handler om os alle.”

Stilistisk befinder vi os i grænselandet mellem den lille vise og den klassiske lied. Matti Borg trækker på sin transnordiske herkomst samt skandinavisk visetradition, og resultatet er en sangcyklus, der klinger både gammelt og nutidigt.

Jørn Pedersen har virket som sanger i en menneskealder og har sideløbende sat egne og andres digte i musik. Hans sange er endnu ikke udgivet, så denne koncert er første gang i tyve år en større samling af Pedersens sange opføres for publikum. Tekstforlæggene er af navne som Sophus Claussen, Sigfred Pedersen, Åse-Marie Nesse og komponisten selv.

Medvirkende
William Pedersen, baritone
Laurits Dragsted, pianist

EN HYLDEST TIL SCHUBERT OG DEBUSSY
Søndag d. 16. oktober, kl. 15:00, Officersalen, Aarhus Musikskole

I året 2022 ville Franz Schubert have fejret sin 225 års fødselsdag og Claude Debussy ville have rundet de 160 år. 

Schubert og Debussy var to stærkt innovative komponister. Schubert løftede Lied genren til nye højder, bl.a. ved at lade klaver- og sangstemme være ligeværdige. Debussy lagde grundstenen til det vi i dag opfatter som impressionismen og viste nye harmoniske stier at gå ad. 

Med denne koncert hylder vi disse mestre.

Medvirkende
Frederikke Kampmann, sopran
Tony Nguyen, pianist

PLAN B
Lørdag d. 24. september, kl. 15:00, Helsingør Teater, Den Gamle By, Aarhus

Blæret, bedrøvet, banal, besværgende, barnlig, barsk, balstyrisk, barok, begejstret, behersket, beslutsom, besværlig, besk/bidsk, bevidsthedsudvidende, berømt, bindegal, bitter, blind, blæksort, blændende, blåøjet, bombastisk, beruset, blød, brutal, befriende, bundfrossen, bølgende, blid!

Monica Nørgård Stevns og Julie Andkjær Olsen har sat 5 afdøde komponister i stævne, for i fællesskab at afsøge alternative muligheder, udveje, afveje, nye veje. Kort sagt: En Plan B! Helt konkret står B for Britten, Bartok, Beethoven, Brahms og Barber. Men der tegner sig også et underliggende billede, på tværs af tid og sted. Alle fem værker vi har på programmet er præget af en dyb længsel, efter noget bedre, efter noget der har været eller noget der kunne have været. En længsel efter ’die ferne Geliebte’, en længsel fremad/tilbage i tiden, et ønske om befrielse eller en ny begyndelse.

Medvirkende
Monica Nørgård Stevns, sopran
Julie Andkjær, pianist

FINDLAND OG NORDEN
Søndag d. 2. oktober, kl. 15:00, Officersalen, Musikskolen Aarhus 

Duo Karhuluoma-Andersson spejler med dette program selve den komplekse finske folkesjæl – en folkesjæl, der præges af folkeeventyret Kalevala, de dybe skove, den store nabo mod øst og en til tider barsk historie, hvor der er blevet kæmpet for uafhængighed.

Programmet inkorporerer desuden det øvrige Norden, med spændingsmættet musik fra Sverige og Danmark, der påvirket af første verdenskrigs afslutning rummer både det stormfulde og det livsbekræftende.

Medvirkende
Noora Karhuluoma, sopran
Ida Andersson, piano

WINTERREISE
Søndag d. 6. november kl. 15:00, Helsingør Teater, Den Gamle By, Aarhus

Medvirkende
Mathias Hedegaard, tenor
Tove Lønskov, pianist